MEMPERHEBAT KEUSAHAWANAN DAN PERNIAGAAN KEPADA PARA PELAJAR

MEMPERHEBAT KEUSAHAWANAN DAN PERNIAGAAN KEPADA PARA PELAJAR

Tangkak 23 Julai – Usaha memperhebatkan keusahawanan dan perniagaan Bumiputera diteruskan menerusi Program Accelerator eUsahawan anjuran Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Ledang dengan kerjasama Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC).

Menurut Pengarah KKTM Ledang, Fazli Rizal Ismail, program selama tiga hari yang bermula dari 19 hingga 21 Julai ini disertai seramai 34 orang pelajar semester akhir jurusan Diploma Kejuruteraan Elektronik Bioperubatan KKTM Ledang.

“Di akhir program ini, para pelajar telah berjaya menjana jualan dan pendapatan sebanyak RM3,875.60 secara atas talian dengan menggunakan platform e-marketplace yang telah dipelajari,” katanya lagi.

KOLONG HIDUPKAN SEMANGAT USAHAWAN TANI MUDA

KOLONG HIDUPKAN SEMANGAT USAHAWAN TANI MUDA

ALOR GAJAH: Seorang usahawan tani muda yang hampir `gulung tikar’ selepas lebih 1,300 beg poli cili padinya musnah akibat banjir Julai lalu, kini kembali bersemangat untuk berniaga.

Mohd Iskandar yang memiliki Diploma Teknologi Pemprosesan Plastik dari Kolej Kemahiran Tinggi Mara (KKTM) berkata, dia tidak mahu masalah banjir yang melanda kebunnya sebelum ini menamatkan usaha dan minatnya yang mendalam dalam sektor pertanian, khususnya penanaman cili padi.

“Dengan siapnya kolong ini, saya sudah memulakan usaha menambah 1,000 lagi beg poli cili padi dan yakin kebun tidak lagi diancam banjir,” katanya.

Sementara itu, Abdul Rahim berkata, dia mengucapkan terima kasih kepada JPS kerana sanggup mengeluarkan kos mengorek lubang laluan kolong, sekali gus membolehkan air dari kolam takungan di kebun itu mengalir ke terusan.

EKsel 2019 : PELAJAR MARA DITERAP NILAI KEUSAHAWAN

EKsel 2019 : PELAJAR MARA DITERAP NILAI KEUSAHAWAN
Tangkak, 6 Mac 2019 – Usaha menerapkan nilai keusahawanan diteruskan menerusi Ekspo Keusahawan Ledang (EKseL) 2019 bermula pada 6 hingga 9 Mac 2019 anjuran Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Ledang.

Program ini memberi pendedahan keusahawanan dan pengurusan program selain menyemai minat dan membentuk nilai serta budaya keusahawanan di kalangan pelajar.

Pelbagai aktiviti menarik diadakan khusus kepada orang ramai antaranya Flying fox, Seminar Inspirasi bersama Tuan Mohd Sukor Ibrahim, Investment, Education & Entrepreneur Exhibition (I3E), Serom Fun Run, Bicara AdDeen bersama Imam Muda Azhar dan Dr. Mohd Farid bin Mohd Shahran (IKIM), Karnival Jualan Rakyat, Robocode Skills Challenge (RSC19): Death Race,Ledang Networking Challenge, Futsal Padang, E-Sport Challenge (PUBG) dan Karnival Memanah.

HUBUNGI KAMI

Bahagian Kemahiran & Teknikal MARA, Tingkat 21, Ibu Pejabat MARA 21, Jalan MARA 50609 Kuala Lumpur

SSL Cert

 

 

 

 

 

HAKCIPTA TERPELIHARA © 2018 BAHAGIAN KEMAHIRAN & TEKNIKAL MARA

Search